Trevifontein

Volgens velen is de fontein op het Treviplein de mooiste van de stad. Het is in ieder geval een prachtige fontein die in de avond, dankzij de verlichting, nog mooier is. De fontein, met prachtige sculpturen van onder andere de zeegod Neptunus of Oceanus, is het decor in vele films geweest, zoals Fellini’s ‘La Dolce Vita’ en, naar verluidt, zal je er ooit weer terugkeren als je een muntje in het water gooit. Hoe het ook zij, de Trevifontein is een bezienswaardigheid die je tijdens je bezoek aan Rome zeker niet mag missen!

Geschiedenis

Op de plaats van de Trevi Fontein, was voorheen ook al een fontein. Het ligt namelijk aan het eind van een aquaduct uit 19 voor Christus, de Aqua Virgo. Het aquaduct is aangelegd om water uit de Salone bron naar de stad te brengen en voorziet de fonteinen in de binnenstad van Rome van water.

De huidige Trevifontein is veel jonger en stamt uit 1762. Het oorspronkelijke initiatief tot bouw van de fontein was van Paus Urbanus VIII die Bernini belastte met het ontwerp, maar beiden overleden en het project viel stil. In 1732 kreeg Nicola Salvi van Paus Clement XII de opdracht de fontein toch te bouwen. Salvi baseerde zijn ontwerp op dat van Bernini en de fontein werd in 1762 ingewijd. Salvi heeft dit echter niet meer mee mogen maken.




Omdat er drie wegen op het plein uitkwamen, werd de waterpartij Fontana di Trevi genoemd, ofwel de fontein van de drie wegen.

De fontein

Het beste kun je de Trevi Fontein vroeg in de ochtend of in de avond bezoeken, dan is het er het minst druk en kun je echt van het kunstwerk genieten. Als je bedenkt dat er dagelijks zo’n tachtig miljoen liter water in het bekken stroomt en je het geraas daarvan al van ver kunt horen, dan kun je je voorstellen wat voor imponerend effect dat heeft. De standbeelden lijken tot leven te komen; Oceanus stijgt op uit het water en wordt voortgetrokken door twee machtige, gevleugelde paarden. Een prachtig gezicht!

Leuk om te weten; de gemeente maakt regelmatig de fontein schoon en stopt de muntjes in de gemeentekas, o.a. voor het onderhoud van de fontein.