Colosseum

Colosseum Rome

Colosseum Rome

Ooit was het colosseum het toneel van de meest gruwelijke gladiatorgevechten, nu is het één van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden van Rome. Vele mensen en dieren vonden hier de dood en het colosseum spreekt, zeker na het uitkomen van de film ‘Gladiator’ (de verfilming van de geschiedenis op deze plaats), enorm tot ieders verbeelding. Een echte ‘must see’ dus, als je een bezoek aan de Italiaanse hoofdstad brengt.

Geschiedenis

De geschiedenis van dit beruchte amfitheater begon in het jaar 70 toen Keizer Vespasianus de opdracht gaf tot de bouw ervan. Hij financierde de bouw met opbrengsten uit de veldslagen in o.a. Jeruzalem en gebruikte de Joodse krijgsgevangenen als slaven. Hij stierf echter in het jaar 79 en zijn zoon, Titus, maakte het project af. Het resultaat was fantastisch; zo’n 50.000 tot 73.000 zitplaatsen, 80 in- en uitgangen en bovendien kon er een doek boven de tribunes geplaatst worden tegen de zon. Het theater heeft een ovaal arena, heeft een omtrek van 527 meter en is 57 meter hoog. In het jaar 80 werd het colosseum officieel geopend en werd er 100 dagen feest gevierd waarbij talloze dieren geslacht werden.

Aan de plaats in het theater waar men zat, kon men de status van die persoon aflezen. Sommige toeschouwers moesten hun eigen stoel meenemen en anderen moesten gewoon staan. De keizer gaf het beslissende oordeel over de gladiatoren. Een zwaaiende zakdoek spaarde het leven van de verliezer in de arena terwijl een duim omlaag onherroepelijk het einde betekende….
In de loop der eeuwen heeft het colosseum van alles meegemaakt en doorstaan; branden, aardbevingen, plundering en verwaarlozing. Paus Benedictus XIV maakte hier een einde aan in 1744. Hij verklaarde het amfitheater als heilig i.v.m. de christenen die er zouden zin gemarteld.

Renovatie

Het herstel en de renovatie van het colosseum duurt tot de dag van vandaag voort. De ondergrondse vertrekken, waar de gladiatoren zich voorbereiden op het gevecht en waar de wilde dieren werden opgesloten, zijn compleet gerestaureerd en opengesteld voor het publiek. Hetzelfde geldt voor de bovenste verdieping van het colosseum waar je een prachtig overzicht hebt op de arena en een schitterend uitzicht op Rome.

Openingstijden en tickets

Het colosseum is dagelijks geopend van 09.00 – 19.00. Tijdens de wintermaanden tot 15.300 uur. Een kaartje kost zo’n € 11,-.

Met het openbaar vervoer kun je het colosseum bereiken met de metro, lijn B, uitstappen bij halte Colosseo. Met de bus kun je lijn 75, 84,85, 87, 117, 175, 673, 810 of 850 nemen en met de tram neem je lijn 3.