Spaanse Trappen

De Spaanse Trappen bij het Piazza di Spagna zijn ongetwijfeld veelvuldig afgebeeld op vakantiekiekjes. Het is dan ook een perfecte plaats om even uit te rusten en jezelf te vereeuwigen!

Geschiedenis

De trappen werden later toegevoegd aan de Trinitá dei Monti kerk die gebouwd werd in opdracht van Lodewijk XII. Al tijdens de 17 e eeuw wilden de Fransen het plein beneden de kerk via trappen bereikbaar maken. Het ging om het Piazza di Spagna, zo genoemd omdat de Spaanse ambassade er gevestigd was. Omdat de Fransen bij het ontwerp ook een standbeeld van Lodewijk XIV inbegrepen hadden, zag Rome niets in dat plan. Paus Innocentius XIII gaf toen Francisco de Sanctis opdracht een ontwerp te maken dat voor beide partijen acceptabel was.

De trappen zijn uiteindelijk gebouwd tussen 1723 en 1725 en zijn een prachtig voorbeeld van Italiaanse Rococo stijl.

De trappen

De trappen zijn voorzien van een uniek afwateringssysteem zodat ze nooit onder water staan. In het voorjaar worden de Spaanse Trappen versierd met uitbundig bloeiende bloemen. Een ritueel dat elk jaar terugkomt, vindt plaats op 8 december, dan komt de paus naar de trappen ter gelegenheid van het Maria Onbevlekte Ontvangenis feest, waarbij hij bloemen legt bij het Mariabeeld dat aan de voet van de trappen staat.
Onderaan de trappen bevindt zich het Piazza di Spagna met de la Barcaccia fontein, een ontwerp van vader van de beroemde beeldhouwer Gianlorenzo Bernini, Pietro Bernini. De overlevering vertelt dat de fontein in de vorm van een bootje is gebouwd dat tijdens een overstroming van de Tiber op het plein strandde!

Als je de trappen beklimt, kom je boven op de Pincio, met niet ver daar vandaan de beroemde Villa Medici uit de 16e eeuw en Villa Borghese met het weelderige park. Rechts van de trappen staat het huis waar de Engelse dichter John Keats is overleden (1821). Nu is het een klein museum.

De Spaanse Trappen zijn makkelijk te bereiken met de metro: Lijn A, halte Spagna.