Wijken Rome

Eén van de leuke kanten van Rome als stad is dat het ingedeeld is in diverse wijkjes, allemaal met hun eigen charme en karakter. Sommige wijken zijn trendy en hip terwijl in andere wijken je wel een sprong in de tijd terug lijkt te maken. Zin om op ontdekkingsreis te gaan in de Italiaanse hoofdstad? Hieronder volgt een korte opsomming van alle wijken in Rome.

Het Joodse getto

De oude Joodse wijk heeft een lange, best tragische geschiedenis. De wijk ontstond toen Paus Paulus IV de Joden dwong allemaal naar dit afgescheiden deel van Rome te verhuizen. De joden mochten alleen nog maar als voddenman of schroothandelaar werken, moesten wekelijks missen bijwonen (vandaar dat er diverse katholieke kerkjes in de wijk te vinden zijn) en tussen zonsondergang en –opgang mochten ze de wijk niet verlaten en werden de poorten gesloten. Pas in 1870 kregen de Joden weer burgerrechten. Toen het fascisme in opkomst was werd alles weer moeilijker en tijdens WOII zijn er heel wat Joden gedeporteerd.

Vandaag de dag ziet het getto er toch mooi uit, met bijvoorbeeld de mooiste fontein van Rome; de Fontana delle Tartarughe op het Piazza Mattei en diverse andere bezienswaardigheden.

Trastevere

De inwoners van deze pittoreske volkswijk beschouwen zichzelf als de oorspronkelijke inwoners van Rome. Middeleeuwse kerken met prachtige mozaïeken, kleine, geplaveide steegjes en gezellige eethuisjes en terrasjes.

Coppedè

Hoewel Coppedè totaal niet toeristische is, is het wel een leuke wijk. De wijk stamt uit de jaren 20 van de vorige eeuw en is een ontwerp van Gino Coppedè. Het omvat zo’n vijftien vrolijk gekleurde en bijzondere huizen en onder de brug hangt een gigantische kroonluchter.
San Lorenzo

San Lorenzo is een echte studentenwijk met leuke uitgaansgelegenheden en eettentjes waar je goedkoop kunt eten.

Garbatella

Garbatella is een sfeervolle woonwijk uit de twintiger jaren en is ontworpen door architecten Innocenzo Sabatini en Massimo Piacenti. Het is een vriendelijke, gezellige wijk met fraaie huizen en tuintjes.

Prati

Prati is minder toeristisch dan het centrum van Rome, maar omvat veel hotels en ook talloze winkels. De wijk grenst aan Vaticaanstad. Prati is een stuk goedkoper dan het centrum van Rome, zowel qua winkels als qua accommodatie.

Testaccio

De wijk Testaccio is niet bekend bij toeristen maar het is een leuke wijk voor kunstliefhebbers en je kunt er fantastisch uitgaan, vooral bij de clubs en restaurants die in de oude voorraadruimten die ooit in de berg uitgehouwen waren, gevestigd zijn.

EUR

De wijk EUR ( Esposizione Universale di Roma, de Wereld Tentoonstelling van Rome) werd gebouwd op de plek waar in 1942 de Wereldtentoonstelling zou worden gehouden en is eigenlijk een mislukt project van Mussolini. Hij had een ambitieus plan voor een moderne wijk die zich zou uitstrekken tot aan de kust, maar door WOII liep het project spaak. Halverwege de vijftiger jaren bouwde men de wijk, die nu een moderne woonwijk moest worden, af.