Pantheon Rome

Bezoek het best bewaarde monument uit de Romeinse tijd en laat je betoveren door de bijzondere lichtval! Het Pantheon heeft een reusachtige koepel (doorsnede van ruim 43 m.) met een gat in het midden waar het zonlicht doorheen valt, als symbool voor de verbinding met het goddelijke. Ook ’s-avonds is het Pantheon mooi om te bezoeken; alles is sfeervol verlicht en dat geeft de tempels iets sprookjesachtigs. Bovendien kun je er heerlijk op een terrasje gaan zitten en genieten van het gezellige sfeertje op het Piazza della Rotonda!

Geschiedenis

Tussen 118 en 125 bouwde Keizer Augustus het pantheon ter vervanging van twee tempels die daar stonden en verwoest waren door brand. Wat nou eigenlijk het doel was van dit bouwwerk weet niemand. Er wordt verondersteld dat het een tempel is, gewijd aan de twaalf Olympische goden, maar zeker is dat niet.

Hoogstwaarschijnlijk is het feit dat het Pantheon in 608 tot Christelijke kerk gewijd werd er de oorzaak van dat het bouwwerk nog in zo’n goede staat verkeert; in die tijd was het ten strengste verboden om iets uit een heilig gebouw mee te nemen . De Byzantijnse keizer Phocas schonk het Pantheon aan Bonifatius IV die het omdoopte tot een kerk.

De kerk werd ingewijd op 1 november 608. 1 November was ook de gedenkdag voor alle overleden heiligen. De kerk kreeg de naam Santa Maria ad Martyres, wat ook weer een zinspeling was op de heiligen. Botten en objecten uit de catacomben van Rome werden naar het Pantheon gebracht.
Pantheon

Zodra je binnenkomt, wordt je blik omhoog getrokken naar het negen meter grote oculus. Het gat zou de bezoeker de gelegenheid geven direct in contact te komen met de hemel. Bij mooi weer schijnen de zonnestralen op het interieur en bij helder weer in de nacht ziet men de schitterende sterrenhemel. Maar het regent uiteraard wél binnen en soms vliegen er ook vogels via de ‘hemelse verbinding’ naar binnen.

Binnen zijn er zeven nissen die oorspronkelijk bedoeld waren voor de standbeelden van de goden, maar je vindt er nu de koninklijke graftombes; Italië was van 1870 tot 1946 een monarchie. Ook de beroemde schilder Rafaël (1483-1520) vond hier zijn laatste rustplaats.

Openingstijden:

Het Pantheon is dagelijks geopend van 09.00 – 19.30, de dom van 09.00 – 18.00 en op zondag van 09.00 – 13.00 uur. De toegang is gratis.