Sixtijnse Kapel

Eén van de mooiste, in ieder geval de rijkst versierde, bezienswaardigheden van Rome is waarschijnlijk de Sixtijnse Kapel in Vaticaanstad. Deze kerk is van binnen helemaal vol geschilderd met o.a. fresco’s van niemand minder dan Michelangelo. De Kapel maakt deel uit van het Apostolisch Paleis; de residentie van de paus.

Geschiedenis

De huidige kapel werd gebouwd ter vervanging van de oude kapel. Paus Sixtus, naar wie de kapel is genoemd, gaf Baccio Pontelli de opdracht de kapel te ontwerpen en de bouw werd voltooid in 1481. Vervolgens werd de kapel met schilderingen versierd door o.a. Botticelli, Michelangelo, Ghirlandaio en Perugino, allemaal beroemde kunstenaars uit de periode van de hoog-renaissance. Op 9 augustus 1483 werd de eerste mis gehouden.

Tot op de dag van vandaag wordt de kapel gebruikt als de bisschoppen in conclaaf gaan om een nieuwe paus te kiezen. Is er een keuze gemaakt, dan komt er witte rook uit de schoorsteen, zijn de heren er nog niet uit, dan is het zwarte rook. Ook de belangrijkste liturgische vieringen vinden nog steeds plaats in deze kapel.

Bezoek aan de kapel

Eigenlijk is het altijd heel erg druk bij en in de kapel. Het is aan te raden je tickets van te voren online te bestellen, zodat je in ieder geval niet meer in de rij hoeft te staan voor kaartjes. Meestal schuifel je in een stoet de kapel binnen en vaak heb je niet de tijd om alles goed te bekijken. Fotograferen en hardop praten is verboden.
Toch is het zeker de moeite waard om de Sixtijnse Kapel van binnen te bekijken. Een tip; kijk op de website van het Vaticaan, waar je overigens ook de kaartjes kunt bestellen, naar de binnenkant van de kapel. Je kunt er virtueel rondkijken en de schilderingen uitgebreid van dichtbij bekijken! Leuk om zowel van te voren als na je bezoek te doen!

Openingstijden en tickets

De Sixtijnse Kapel is geopend van maandag t/m zaterdag van 09.00 tot 18.00 uur. Een kaartje kost €16,- en geeft ook toegang tot de andere musea in Vaticaanstad.