Forum Romanum

Het Forum Romanum is het episch centrum van het Romeinse Rijk, hier is het ooit allemaal begonnen en tijdens de hoogtijdagen van het Rijk was het Forum zowel het politieke, juridische en religieuze als het commerciële centrum van de stad en het Rijk. In het Forum gaat je verbeelding met je op de loop; de talloze ruïnes en straatjes en de aanwezigheid van het colosseum iets verderop geven je het gevoel in de tijd te zijn teruggegaan. Treed in voetsporen van niemand minder dan Julius Caesar en bezoek de tempels van Vesta, Castor en Pollux, het colosseum en het huis van de Vestaalse Maagden.

Geschiedenis

De geschiedenis van het Forum Romanum gaat bijna 3000 jaar terug en al die eeuwen zijn er bouwwerken geplaatst, vervangen, verwoest etc. Van de meeste gebouwen is niet meer dan een ruïne over, maar als je beseft dat ooit hier Julius Caesar, Nero en andere grootheden hebben gelopen, geleefd, gegeten en gewerkt, dan komt het hele Forum tot leven.

De oorsprong van Rome ligt waarschijnlijk op de Capitolino-heuvel, dat door de hoge ligging een makkelijk te verdedigen gehucht was. In de moerasachtige inham van de Tiber tussen de twee heuvels Palatino en Capitolino werd volgens de overleveringen de tweeling Romulus en remus gevonden en verzorgd door een wolvin. In het jaar 753 voor Christus zou Romulus daar Rome gesticht hebben.

Rome breidde zich snel uit en in de 1e eeuw voor Christus werd het gebied waar nu het Forum is, drooggelegd voor de bouw van huizen, tempels, winkels etc. Het gebied kreeg naam door de vestiging van basilica’s, een soort rechtbanken. De groten der aarde wedijverden met elkaar in het achterlaten van zo groot mogelijke gedenktekens voor de door hun bereikte mijlpalen; militaire en politieke overwinningen.
Het forum werd na de val van het Romeinse Rijk al snel verwaarloosd en veel bouwwerken stortte in en men gebruikten de stenen voor de bouw van kerken en paleizen elders in de stad. In 1803 begon men met de opgravingen van het forum en die opgravingen en renovaties duren tot de dag van vandaag voort. Sinds 2010 is de grootste tempel uit de klassieke oudheid, van Venus en Roma, op het Forum Romanum weer voor publiek geopend.

Openingstijden en ticket

Het ticket voor het Forum is geldig gedurende 1 dag voor zowel het Palatijn, Forum Romanum als het Colosseum. Kosten: € 9.00 + € 3.00 supplement tentoonstellingen. Er geldt echter een gereduceerd tarief voor burgers van de EU tussen de 18 en 24 jaar en EU docenten (€ 4.50 + € 3.00) op vertoon paspoort. GRATIS voor EU burgers tot 18 jaar of 65+(op vertoon paspoort).

Openingstijden: dagelijks vanaf 8.30 uur tot een uur voor zonsondergang.