Villa Borghese

Aan de noordkant van het oude centrum van Rome ligt de imposante Villa Borghese, te midden van een schitterend park. Ooit was dit het thuis en achtertuin van de neef van niemand minder dan de Paus, nu is het een prachtig kunstmuseum en vormt het park het groene hart van Rome, waar men aan de stadse drukte kan ontsnappen.

Geschiedenis

De familie Borghese was een belangrijke familie in Rome, die nog invloedrijker werd toen Camillo Borghese tot paus Paulus V werd benoemd. De paus zag er geen zonde in zijn eigen familie te bevoordelen en de Borgheses kregen het steeds beter. Scipione Borghese, een kardinaal en neef van Camillo, gaf de opdracht tot de bouw van de villa en het park eromheen. Ook gaf hij de beroemde beeldhouwer Bernini opdracht een aantal beelden te maken.

Bezoek het park en de villa

In de villa is nu een kunstgalerie gevestigd met diverse grote schilderijen van Caravaggio, maar ook van Rafaël Santi, da Messina, Rubens en da Vinci en tevens prachtige beeldhouwwerken van onder anderen Bernini en Antonio Canova, zoals de wereldberoemde “Apollo en Daphne” van Bernini. Daarnaast zijn er diverse meubels en antieke voorwerpen van de familie. De beeldengroep ‘Apollo en Daphne’ van Bernini is wereldberoemd. Er zijn nog een paar villa’s in het park die bezocht kunnen worden. In Villa Giulia zit bijvoorbeeld het Etruskisch Museum en ook de Galleria Nazionale d’Arte Moderna met de uitgebreid collecite moderne kunst is een echte aanrader.
In het park kun je even heerlijk tot rust komen en frisse lucht opsnuiven. Op de uitgestrekte grasvelden kun je uitgebreid picknicken (tip; bestel een rijk gevulde picknickmand bij GiNa) er zijn diverse wandel- en fietspaden en in het meertje kun pootjebaden. Voor de kinderen is er een fantastische minibioscoop en de 100 jaar oude dierentuin Bioparco.

Openingstijden en tickets

Om Galeria Villa Borghese te bezoeken, moet je van te voren kaartjes bestellen (via www.galleriaborghese.it). Een kaartje kost €11,- + € 2,- kosten. Gereduceerde prijs (voor EU inwoners tussen 18 en 25 jaar €5,25 + €2). Kinderen tot 18 jaar en 65+ gratis. Je mag dan 2 uur lang rondkijken in de villa en toegang tot het park is gratis.

Openingstijden: dagelijks van 8.30 tot 19.30 uur, maandag gesloten