Vaticaanstad

Vaticaanstad is met zo’n 800 inwoners de kleinste staat ter wereld. Het bijzondere van Vaticaanstad is de aanwezigheid van talloze kunstschatten en bezienswaardigheden zoals het Sint Pietersplein en de Sint Pietersbasiliek en natuurlijk de Vaticaanse Musea. Al dat moois maakt een bezoek aan Vaticaanstad tijdens een stedentrip naar Rome haast verplicht!

Geschiedenis van Vaticaanstad

Ooit was Vaticaanstad veel groter en besloegen de pauselijke staten zo’n 44.000 vierkante kilometer. Maar in de tweede helft van de 19 e eeuw tijdens de Italiaanse eenwording werd de macht van de Paus ingedamd en werd zijn grondgebied ook veel kleiner. Met het verdrag van de Lateranen in 1929 kreeg de Heilige Stoel, zoals Vaticaanstad ook wel genoemd wordt, autonomie en werd het een onafhankelijke staat.

Vaticaanstad vandaag

Vaticaanstad is tegenwoordig nog maar een halve vierkante kilometer groot, is ommuurd en wordt bewaakt door prachtig uitgedoste bewakers van de Zwitserse Garde.

De belangrijkste trekpleister van het Vaticaan is de Sint Pieterskerk bij het Sint Pietersplein. De kerk zou gebouwd zijn op de grond waar de apostel Petrus zijn laatste rustplek had. De huidige basiliek werd aan het begin van de 16 e eeuw gebouwd en is naar verluidt de mooiste kerk ter wereld. Al meteen bij de ingang kun je de wereldberoemde Piëta van Michelangelo bewonderen. De rijkelijk versierde koepel van de basiliek is ook een ontwerp van deze kunstenaar.

Het voorplein van de Sint Pieter is eveneens wereldberoemd door de toespraak van de Paus, de Urbi et Orbi. Het plein is zo’n anderhalve eeuw later gebouwd dan de basiliek; tussen 1656 en 1667. Het barokke ontwerp is van Bernini (zoals zoveel in Rome) in de vorm van een sleutelgat met aan weerszijden prachtige Dorische zuilen en pilasters en midden op het plein een 37 meter hoge Egyptische obelisk.
Ook de Vaticaanse musea, tuinen en de Sixtijnse Kapel zijn prachtig met de talloze beelden, fresco’s, wandschilderingen (o.a. van historische plattegronden van Italië) en de wereldberoemde fresco van Michelangelo op het plafond van de Sixtijnse Kapel.

Openingstijden en tickets

Houd er rekening mee dat er vaak lange rijen staan voor de diverse toeristische hoogtepunten in Vaticaanstad. Het is dan ook slim om je kaartjes van te voren te bestellen, dit kan o.a. via de website van het Vaticaan www.vatican.va. Om de basiliek in te kunnen, moet je passend gekleed zijn (bedekte schouders en rok/broek tot onder de knie).

Openingstijden: maandag t/ zaterdag 07.00 – 18.00 uur. Toegangsprijs: Sint Pieterskerk gratis, lift naar de koepel € 5,00, Vaticaanse musea € 16,00.