Openbaar vervoer Rome

Rome is een prachtige stad, maar wel met een druk, en in onze ogen chaotisch, verkeer. De snelste manier om je in de Italiaanse hoofdstad te verplaatsen, is met de metro. Maar het metronetwerk van Rome kent, door de vele archeologische opgravingen die de aanleg van de metro steeds stilleggen, slechts 2 lijnen. Gelukkig zijn er ook andere alternatieven. Hieronder hebben we een kort overzicht opgesteld van de verschillende mogelijkheden die je in Rome hebt qua openbaar vervoer.

Metro

Zoals gezegd, kent de metro in Rome slechts 2 lijnen; A en B, die elkaar kruisen bij station Termini. De metro is ideaal als vervoermiddel voor bezienswaardigheden of andere locaties buiten het centrum.

Bus

Waar Rome aan metrolijnen tekort komt, heeft het echter buslijnen in overvloed. De bus wordt ook wel Trambus genoemd en telt zo’n 250 lijnen! Bij de haltes is duidelijk aangegeven wanneer en waarheen de bus rijdt. De meeste lijnen zijn operatief tussen 05.30 uur en middernacht. Er zijn ook Express bussen, die stoppen alleen bij de belangrijkste haltes. In het Centro Storico, met de vele kleine straatjes, worden de busdiensten gereden door minibusjes.

Vanaf station Termini rijdt er ook een speciale toeristenbus die alle belangrijke bezienswaardigheden aandoet. Een kaartje kost zo’n €16,-.

Tram

Net als de metro is de tram vooral handig als je naar een locatie in Rome wilt gaan die wat verder weg ligt. Lijn 8 vormt daarop een uitzondering; deze lijn verbindt de wijk Largo en Trastevere en de westelijke stadsdelen.

Taxi

In geval van nood kun je ook altijd de taxi nemen. Deze zijn in Rome niet duur en als je er eentje bestelt, is hij er in een oogwenk. Het starttarief op de meter is afhankelijk van de dag en het tijdstip en ligt tussen de €2,35 en €5,-. Bovendien is het gebruikelijk dat er € 1,- per stuk bagage wordt gerekend. Let er wel altijd op dat de meter aanstaat.
Kaartjes

Kaartjes voor het openbaar vervoer koop je bij Metrebus, de verzamelnaam voor de bus, tram en metro. Met zo’n kaartje kun je alle vormen van openbaar vervoer (behalve taxi) gebruiken. Het kaartje is in de hele stad geldig, maar niet voor de express bus en de lijnen naar het vliegveld Fiumicino. Kaartjes zijn te koop bij ATAC kaartautomaten, kiosken, informatiepunten en de tabakszaken.

Soorten kaartjes

Een kaartje voor de Metrebus kost € 1,-. Dat is dan 75 minuten geldig en je mag 1 keer overstappen. Een dag-, 3-dagen- of weekkaarten kosten respectievelijk €64, € 16,50 en € 24,-.

Tip: Roma Pass

Schaf de Roma Pass aan! De kaart is verkrijgbaar bij het Bureau voor Toerisme en bij informatiepunten, kost € 30,- en biedt naast 3 dagen onbeperkt gebruik van het OV ook gratis toegang tot 2 musea of archeologische sites, diverse kortingen, een kaart en informatie.